Hrana și importanța hranei în perioada rece a anului
9 oct. 2023

Pentru hrana albinelor în anotimpul rece al anului sunt diverse soluții. Cea mai răspândită problemă în apicultura actuală este reducerea longevității albinelor lucrătoare, ca urmare a unui cumul de 3 categorii de factori: nutritivi, toxici si patogeni. Contextul actual al aprovizionării albinelor cu hrană este dominat de reducerea biodiversității floristice, cu perioade lungi de lipsă a nectarului și/sau polenului sau cu perioade lungi cu polen monoflor de calitate slabă. Nectarul și polenul pot fi purtătoare ale unor toxine, atât de natură vegetală, cât mai ales pesticide. În afară de Varroa și virusurile pe care le vehiculează, carențele nutritive și toxinele pot fi factori care reduc imunitatea și pe de altă parte crează dezechilibre ale microflorei din intestinul albinelor și din stup.

Se știe că albinele de iernare au o maximă importanță prin faptul că trebuie să trăiască mai multe luni, în număr cât mai mare și să crească primele generații de puiet ale anului. Importanță foarte mare, în afară de pregătirea rezervei de hrană pentru iernare, o are pregătirea populației de albine adulte pentru iernare. Aceasta se face prin asigurarea unei bune populări a familiei în perioada de creștere a ultimelor generații de puiet și concomitent asigurarea unei bune aprovizionări cu polen de calitate sau hrană proteică administrată suplimentar familiilor de albine. Totodată se hrănește proteic în timpul hrănirilor de completare cu sirop pentru a preveni uzura.

hrana-albinelor-in-anotimpul-rece

Produsele proteice Dulcofruct Bee Nutrition Science, bazate pe ApiPollen Substitute fac parte dintr-o ultimă generație de substituenți de polen cu performanțe similare polenului de calitate, dar fără riscurile pe care le are polenul (germeni patogeni, carențe de calitate, toxicitate).

Hrana din fagurii pentru iernare trebuie să îndeplinească câteva condiții:

  • Să fie suficientă
  • Să nu conțină substanțe toxice (de exemplu poluare cu pesticide)
  • Să nu fie lipsită de substanțe active de origine vegetală
  • Să nu provină din mană sau din sortimente care cristalizează dur, mai ales dacă coloniile iernate sunt slabe.

Insuficiența hranei duce la risc de moarte prin înfometare. Riscul se poate reduce sau anula prin hrănire deasupra ghemului cu turte energetice destinate acestui scop: Turta energetică, Turta Energatică forte, Turtă energetică cu plante.

Mierea din zonele în care se folosesc pesticide, mai ales dacă provine de la plante intens tratate chimic, poate fi si ea poluată cu substanțe toxice. Astfel, această miere, precum și mierea de mană sau care cristalizează dur este de preferat să fie înlocuită cu substituenți de miere. Siropurile Dulcofruct Bee Nutrition Science sunt produse special pentru albine și au toți parametrii de calitate controlați pentru a fi conformi cu nevoile albinelor.

Proviziile constituite din miere monofloră sau mai puțin de 50% miere polifloră (și peste 50% zahăr sau sirop industrial de porumb) sunt deficitare în substanțe active de origine vegetală și în minerale. Pentru hrana albinelor în anotimpul rece, acest deficit se corectează prin adăugarea în siropul de completare de extracte dintr-o serie de mai multe plante medicinale (Apiplant de la Dulcofruct Bee Nutrition Science) sau folosirea siropului IdealApi Optimal Syrup care are inclus în rețetă un extract de plante medicinale, mai ales dacă substituentul de miere constituie mai mult de 1/3 din provizia de hrană din faguri pentru iernare.

hrana-albinelor-in-anotimpul-rece
O atenție sporită trebuie acordată coloniilor slabe, care au avut pe timpul verii populație mică, indiferent dacă intră în iarnă cu populație refăcută sau slabă deoarece sunt cele mai vulnerabile la depopulări în timpul iernii și la foame datorită mierii cristalizate.

Practica ne demonstrează că, în ceea ce privește hrana albinelor în anotimpul rece, depopulările din timpul iernii pot fi evitate dacă albinele beneficiază de deparazitare la timp, pe cât este posibil o bună populare însoțită de hrănire proteică în perioada de toamnă și hrană energetică suficientă și de bună calitate în timpul iernii.