De ce folosim Super Protein Pattie?
29 apr. 2023

Super Protein Pattie, o turtă superproteică!

Succesul in apicultură presupune și respectarea unor standarde de calitate a albinelor sau mai exact de sănătate a populatiei de albine, adică menținerea populației la un nivel de sănătate care asigură longevitate, capacitatea de producție și de reproducție (care ”reproducție” în apicultură coincide cu dezvoltarea de noi generații de puiet sănătos).

În afară de combaterea bolilor și evitarea intoxicațiilor, una dintre cele mai importante condiții pentru longevitate (evitarea depopulărilor) și producție este menținerea rezervei proteice corporale la un nivel satisfăcător de minim 40% din substanța uscată corporală a albinelor lucrătoare pe tot parcursul anului, dar cu maximă  importanță in timpul toamnei și iernii.

Cerințele nutritive ale albinelor sunt relativ constante și cunoscute, ele referindu-se în primul rând la calitatea proteinei alimentare la care au doicile acces. Iar sursa naturală de proteine este polenul cules din mediu de către albinele culegătoare.

Conștientizând că simpla supraviețuire a coloniilor (menținerea lor în stupină ”la număr”) nu este o condiție suficientă pentru succes, problema  menținerii rezervei proteice corporale și implicit a capacităților bio-productive la nivel satisfăcător este una multiplă:

  • Variabilitatea foarte mare a calității polenului, implicit a conținutului de proteină, în funcție de: genetica plantelor, fertilitatea solului, regimul de umiditate, temperaturi, calitatea aerului, sezon, compoziția floristică a zonei, numărul de familii de albine din zonă;
  • Tendința accentuată de scădere a calității polenului semnalată mai ales în zonele agricole, în a doua perioadă a anului apicol și intensificată în perioadele secetoase. Este generată în principal de scăderea diversității floristice, dar și de tendințe naturale ale florei spontane;
  • Incapacitatea coloniilor slab populate (roiuri, colonii epuizate) de a compensa calitatea scăzută a polenului prin cantitate. Coloniile bine populate sporesc consumul de polen și pe de altă parte numărul mai mare de doici raportat la cel de larve compensează lipsa calității polenului. Coloniile slab populate nu au această posibilitate;
  • Instinctul albinelor de acumulare a nectarului este foarte puternic, în detrimentul culesului de polen, ceea ce duce la uzura albinelor prin deprecierea rezervei proteice;
  • Apicultorul recunoaște foare greu carența proteică și de obicei prea târziu prin constatarea depopulărilor. Cel mai ”la îndemână” și mai corect indiciu, în afară de analizele de laborator, este abundența lăptișorului în jurul larvelor mici și mai puțin cantitatea de păstură din cuib.

În afară de perioada de pregătire fiziologică a populației pentru iernare sau de fortifiere a coloniilor slabe (familii epuizate, roiuri târzii), cerințele proteice sunt mari în timpul primăverii timpurii pentru creștere de puiet, chiar dacă albinele nu pot zbura sau plantele nu au înflorit încă.

Toate aceste probleme se pot rezolva prin folosirea substituenților de polen, de preferat administrați la nivelul spetezelor superioare în zona cuibului, pentru a fi accesibili doicilor. Datorită nepotrivirii între (1) atractivitatea unui ”aliment” pentru albinele culegătoare, (2) cantitatea și calitatea proteinelor din el și (3) palatabilitatea lui pentru doici, unele pulberi (rumeguș, uruială de cereale din alimentația mamiferelor de fermă, spori de ciuperci, chiar polen de la unele specii de plante sau substituenți de polen de proastă calitate, etc.) pot fi depozitate de către albine în faguri fără a avea o valoare biologică acceptabilăsau fără a avea atractivitate pentru doici.

Cel mai performant substituent de polen la ora actuală este cel dezvoltat de echipa companiei Dulcofruct și este prezentat sub formă de patties (turtițe consistente) sub denumirea de Super Protein Pattie.

O serie de calități ale acestui produs Super Protein Pattie:

  • Dacă se asociază cu o sursă energetică și cu una de apă (sirop, nectar, turte energetice), acoperă toate cerințele nutritive ale albinelor într-o formulă foarte bine echilibrată (fără carențe și fără excese);
  • Palatabilitatea este una de excepție pentru un substituent de polen care nu conține polen, fiind comparabilă cu ce a turtelor pe bază de polen;
  • Performanța (rezultatele generate de consumul produsului, măsurabile în număr de larve crescute în lipsa altei surse proteice sau in proteină corporală asimilată) este comparabilă cu a unui polen de bună calitate, mult superioară substituenților de polen obișnuiți, chiar ”spectaculoasă” din multe puncte de vedere;
  • Nu conține polen, deci nu poate transmite agenti patogeni de la albine;
  • Digestibilitatea este foarte bună, chiar mai bună decât cea a polenului obișnuit, fapt care protejează tubul digestiv de supraîncărcare în lipsa zborului de curățire;
  • Este consumat de către doici fără a fi transportat in faguri.Dacă există cules de nectar pe perioada în care este consumat de către colonie (deci este prezent în stup), acesta nu ajunge în celulele fagurilor și nu poate adultera mierea;
  • Prin conținutul de uleiuri esentiale și antioxidanți vegetali are un triplu rol de protecție: pe de o parte protejează tubul digestiv de agenți patogeni oportuniști, crește rezistența organismului, iar pe de altă parte reduce populația de Varroa;

  • Super Protein Pattie este fabricată după o rețetă standard și este sigur, în sensul că fiecare lot de materie primă cât și de produs finit este controlat din punct e vedere sanitar și al cerințelor fiziologice ale albinelor, fiind de fiecare dată ajustate cu precizie din punct de vedere al compoziției în funcție de necesități. Singura surpriză ce se poate constata de la un lot la altul, dată de compoziția produsului (ca dealtfel la toate produsele dulcofruct) poate fi doar una pozitivă, generată de eventuale îmbunătățiri aduse ”din mers” conform rezultatelor ultimelor cercetări în domeniu;
  • Spre deosebire de alte turte cu substituenți de polen, această turtă nu curge pe faguri, indiferent care ar fi temperaturile la nivelul podișorului;
  • Nu conține ingrediente produse din organisme modificate genetic și nici urme de pesticide;
  • Ambalajul este în totalitate biodegradabil, fiind prietenos atât cu mediul, cât și cu munca apicultorului. Se administrează ca atare pe spetezele ramelor cu puiet, iar albinele distrug singure și scot pe urdiniș hartia care delimitează pattie-urile. Nu mai este nevoie de tăierea pungilor cu cutter și de adunarea lor după consumul turtei.