Știm cu toții că albina meliferă și întreg domeniul apicol trec în zilele noastre prin provocări fără precedent istoric și rezultatele muncii în acest domeniu sunt tot mai slabe, mai greu de atins.
Varroa și alte probleme epidemiologice pe care le atrage și le amplifică este cel mai agresiv factor. Este primul agent patogen din istoria speciei A. mellifica ce sparge cuticula și pe deasupra injectează în organism virusuri. O a doua problemă, chiar mai importantă decât poluarea toxică, este penuria de hrană (în special polen) conform cu nevoile albinei. Este un factor care vine pe nesimțite, este foarte greu de cuantificat și apicultorii nu sunt încă obișnuiți cu el. Albina însăși ca specie nu este adaptată la lipsa polenului de calitate. Comportamental, lucrătoarele abandonează culesul polenului în favoarea nectarului. Perversitatea problemei constă în aceea că de cele mai multe ori vedem că albinele culeg polen sau ceva asemănător cu polenul, dar nu ne dăm seama de ce ”familiile se usucă de pe picioare”, ”nu mai merg” cum eram obișnuiți sau de ce scade calitatea mătcilor în condiții în care nu ar trebui să se întâmple.
Originea problemelor nutritive este comportamentul omului de a reduce diversitatea floristică prin asanarea tot mai agresivă a zonelor cu floră naturală, prin ierbicidarea agresivă, desecări, monoculturi. Pe de altă parte, la fel de mult rău poate face aglomerarea de prea multe familii de albine pe un areal. Istoric, albinele găseau tot timpul anului polen si nectar poliflor dintr-o multitudine de specii vegetale – inclusiv cele rezistente la secetă, inclusiv plante de baltă sau de miriște, iar amestecul de polenuri răspundea cerințelor nutritive ale albinei. Apicultorul știa că ”Dumnezeu are grijă de albine”, extrăgea surplusul de miere și natura oferea polenul de calitate. Cercetarea științifică a nevoilor albinei nu era prea populară, iar ideea care s-a încetățenit a fost cea că ”omul nu poate produce ceva care să depășească polenul în calitate”, dar omul nici nu-și propunea acest lucru.
În zilele noastre, grație tehnicii de laborator, ne dăm seama de marile probleme pe care le au tipurile de polen monoflore, de faptul că mult mai bine ar fi dacă ar fi combinate cu polen din cât mai multe alte specii și de faptul că nici măcar nu putem miza pe un standard de calitate deoarece parametrii polenului unei specii diferă cu locul, cu anul, cu soiul plantei, cu regimul de irigare, fertilizare sau cu solul.
În acest articol nu ne-am propus să vorbim despre soluțiile propuse de Dulcofruct pentru Varroa, cu toate că ele există și le vom prezenta într-un număr viitor, nici despre calitatea polenului și nici despre modul în care echipa Dulcofruct a verificat calitățile de hrană completă ale produselor pe care le face.
Dacă până acum eram obișnuiți să găsim pe piață suplimente proteice pentru albine, care aduceau un plus de calitate și cantitate proteinei pe care albinele o aveau oricum la dispoziție, echipa Dulcofruct a adus în piață primele produse proteice și energetice care au reușit să fie pentru albine ALIMENT COMPLET, adică să răspundă tuturor cerințelor nutritive în mod complet și echilibrat astfel încât albinele pot să trăiască și să se dezvolte hrănindu-se DOAR cu ele pe termen foarte lung.
Unul dintre cele mai importante este substituentul de polen Api Pollen Substitute, un substituent cu 58% proteină și cu o digestibilitate mai bună decât a polenurilor naturale.
Din asocierea Api pollen Substitute cu produsele glucidice a rezultat o turtă energo-proteică denumită Turta Super Proteică. Aceasta răspunde nevoilor albinei în mod deplin, este de neegalat în perioada de început a pontei reginelor, iarna, și este foarte lăudată de către toți cei care au încercat-o. Este produsul care a demonstrat în premieră că omul poate depăși în calitate cele mai multe tipuri de polen existente în zilele noastre.
Pentru a răspunde unor cerințe mai de grabă tehnice ale apicultorilor, echipa Dulcofruct a conceput și fabrica este gata să producă un produs sub formă de pattie cu calități revoluționare –Super Protein Pattie. Acesta este tot un produs complet din punct de vedere nutritiv bazat pe Api Pollen Substitute și glucide, dar spre deosebire de Turta Super Proteică, acesta este chiar mai complex în conținutul de substanțe care protejează intestinul albinei față de agenți patogeni.
Principalele calități tehnice de superioritate ale Super Protein Pattie sunt:
- Este ambalat în hârtie biodegradabilă cerată pe care albinele o distrug și o scot pe urdiniș. Astfel nu mai este necesară o a doua intervenție pentru colectarea ambalajului de plastic, cum suntem obișnuiți pentru turte;
- Nu curge în timpul verii nici dacă stupii se află în bătaia directă a soarelui. Poate fi folosit pe toată perioada sezonului ca sursă de proteine;
- Este consumat complet astfel încât cantitatea de produs care contaminează fagurii și mierea este minimală, aspect pe care îl vom dezvolta mai jos. Acest lucru, împreună cu faptul că nu curge ne dă posibilitatea să îl folosim pe timpul verii în egală măsură pentru producția de material biologic, dar și între culesurile de producție pentru refacerea familiilor uzate și carențate;
- Produsul are o cantitate superioară de proteine – 12,5%.